HOE REALISEREN WIJ DAT?

Middels een ‘inhouse’ ontwikkeld en geproduceerd meetsysteem meten wij vervorming van bruggen, kademuren en gebouwen. Dit systeem is middels optische technieken in staat met hoge precisie microscopisch processen te monitoren. Een voorbeeld hiervan is meten van een verzakkende kademuur waarbij kleine haarscheuren plasticiteit of permanente vervorming veroorzaken.

 

Door periodiek een dag hoogfrequent te meten verzamelen we veel vervormingsdata over het object dat gemonitord wordt. Uit deze data kan gefilterd worden of het gaat om elastisch vervorming, of dat er daadwerkelijk plasticiteit in het object plaatsvindt. Plasticiteit kan duiden op een verzakkende fundering door paalrot of bijvoorbeeld een defect grondanker.

Door de hoge precisie en frequentie (>Mhz) van de meting krijgen we inzicht in hoe het gemonitorde object reageert op bijvoorbeeld verkeersbelasting. Daarnaast kan het systeem vele meetpunten simultaan volgen. Zo ontstaan een effectief filteringssysteem waarbij permanente deformatie gelokaliseerd wordt. Door het meegeleverde softwaresysteem wordt inzichtelijk gemaakt voor bouwkundigen en funderingsspecialisten waar de kwetsbaarheden in het object plaatsvinden. Dit stelt de beheerder in staat preventief op te treden tegen gebouw- en funderingsschade nog ver voordat deze zichtbaar is voor het menselijke oog.

Waarom?

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de Nederlandse bodem beweegt. Hierdoor bewegen alle bruggen, huizen, kademuren, dijken, spoorlijnen en wegen ook. De schade aan infrastructuur in Nederland kan de komende 30 jaar oplopen tot 22 miljard. Nu al zijn er voorbeelden bekend waarbij kademuren spontaan instorten. Daarnaast staan er een miljoen huizen in Nederland te verzakken en kost het versterken van een fundering zo’n 75.000 euro per huis. Naast oude funderingen die ook last krijgen van paalrot kunnen ook nieuwere funderingen op staal last krijgen van verzakking.

Door de omvang van de problematiek bestaat er de behoefte aan een schaalbaar meetsysteem waardoor inzicht verkregen kan worden in fundering- en gebouw schade nog voordat deze tot grote problemen lijdt. Het preventief versterken van een gebouw of infrastructuur is vele malen goedkoper dan een ingrijpende restoratie of zelfs nieuwbouw. Door met hoge precisie en hoogfrequent vele meetpunten simultaan te monitoren kunnen we ongewenste plasticiteit meten nog voordat er daadwerkelijk scheurvorming of grote schade optreedt.

Hoe gaan wij te werk?

Heeft u interesse? Graag geven wij een demonstratie van ons systeem en bespreken alle mogelijkheden. Zo kunnen we inspelen op speciale infrastructuren eisen en kunnen we zowel indoor als outdoor meten. We kunnen afhankelijk van de situatie vaker of minder vaak meten voor langere of kortere periodes. Doordat KWE Engineering zelf de civieltechnische kennis in huis heeft kunnen we adviseren en meedenken met onze opdrachtgevers.
 
Als de randvoorwaarden van de metingen bepaald zijn lijmen we speciale houders op de plekken van interesse. Deze houders zijn onopvallend en veroorzaken geen schade aan het object. Zodra KWE Engineering gaat beginnen aan een meting worden eerst optische modules geplaatst op de houders en wordt zo automatisch het meetsysteem in werking gezet.
 

De meetdata wordt verzameld en verwerkt in een infrastructuur model die de beheerder in staat stelt verregaande inzicht te krijgen in de structurele gezondheid van het object van interesse. Zo wordt inzichtelijk gemaakt welke plekken plastisch vervormen en in welke mate. Dit kan vervolgens gekoppeld worden aan modelberekeningen om de omvang van de schade in beeld te krijgen en ook om effectief preventief op te treden.